Minne käy veden tie?

Olipa kerran niin, että olimme ostaneet vanhan ja tilavan hirsirunkoisen unelmatalon. Tiedossa olisi kyllä remonttia, mutta ei mitään perustavaa ongelmaa. Ensimmäisenä kesänä sitten sattui, että saunoin ulkosaunassa ukkosmyrskyn aikaan, tulin pihalle vilvoittelemaan ja nauttimaan rankasta, todella rankasta sateesta.

Huomioni kiinnittyi talon kuistin viereisen syöksyn alle muodostuvaan lammikkoon. Huomasin, että vesi ei virrannut pihalle eteenpäin, mutta sateen laantuessa lammikko kuitenkin pieneni nopeaan tahtiin.

Minne vesi oikein menee? Hetken seurattuani, huomasin, että virran suunta oli talon alle. Siis todellekin, kaikki sen syöksyn vedet valuivat talomme alle! Nauratti ja itketti yhtä aikaa ja hirvitti, mitä tästä seuraisi.

Siitä seurasi valtava remontti. Rajuin työvaihe oli se, kun traktorikaivurilla tyhjensimme maita talon sisältä. Muutimme siis alapohjarakenteen tuulettuvaksi, rossipohjaksi. Hurja oli työmäärä ja parin vuotta otti aikaa tehdä tuo alapohjan muutos. Onni onnettomuudessa oli se, että meille oli toinen asunto yläkerrassa, jossa pystyimme remontoinnin ajan asumaan.

Miksi vedet sitten menivät talon alle? Pihan muotoa oli muutettu siten, että veden kulku talon vierellä oli estynyt. Vesi oli aiemmin virrannut talon viertä ja siitä edelleen talon päädyssä olevaan rinteeseen, siis kauas pois talosta.

Sokkelissa valkeaa härmää, tasoitteen tai betonin pinta lohkeilee? Tämä kertoo, että betoni imee jostakin kosteutta. Se kohta missä on kuivan ja kostean raja, näkyy juuri sellaisena valkeana suolana tai härmänä.

Monesti on niin, että se mikä on poissa silmistä, on poissa mielestä. Salaojat tai niiden puuttuminen asettuu helposti noihin poissa mielestä oleviin asioihin. Onkin syytä tarkastaa ja selvittää oman talon salaojien kunto. Vähintään yhtä tärkeää on varmistaa, että sadevesien ohjaus pois talon vierustalta on kunnolla järjestetty.

Meidän kokemuksemme on varmaan aika äärilaidalla. Onneksi normaalitilanteessa salaoja- ja sadevesiremontti pysyy talon ulkopuolella. Jos oman talon tilanne mietityttää, soita Matille 0440570941.

Mikko Juvonen
mikko.juvonen@kaske.fi
040 726 1242