Ulkoverhousremontteja tehdään monista syistä. Yksi haluaa päivittää kotinsa rapistuneen ilmeen kertaheitolla, toinen investoida energiatehokkuuteen. Ulkoverhousta vaihtamalla talo saakin useita kohennuksia yhdellä remontilla: estetiikkaa, energiatehokkuutta ja pidemmän elinkaaren.
Milloin ulkoverhousremontti kannattaa tehdä?
Kun kodin vanha laudoitus on päässyt huonoon kuntoon, sisällä voi tuntua kylmältä ja vetoisalta, eivätkä rapistuneet ulkopinnat ole ilo silmillekään. Noin 3–4 huoltomaalauksen jälkeen laudoitus kannattaa yleensä uusia kokonaan.
Kotopalveluiden yrittäjä Tero Savolainen on huomannut, että monille ihmisille ulkoverhouksen vaihto on innostava ja tervetullut muutos: “Kodin ilmettä voidaan vaihtaa jopa radikaalisti ulkoverhousremontin yhteydessä, jos näin halutaan.”
Moni tee se itse -ihminen saattaa yhdistää julkisivun remonttityöt poutaisiin kesäpäiviin. Ammattilaisilta ulkoverhouksen vaihtaminen käy kuitenkin milloin tahansa, ja talvella remontoinnissa on jopa tiettyjä etuja. “Talvinen ilma on sopivan kuivaa ulkoverhousremontille, ja kylmällä säällä rakennusmateriaaleissa on vähemmän lämpöliikehdintää”, Savolainen muistuttaa.
Tiivis ulkoverhous säästää lämmityskuluissa
Ulkoverhousremontti parantaa tuntuvasti kodin energiatehokkuutta. “Usein vanhat rakenteet ovat ohuita ja hataria, joten talossa koetaan vetoisuutta ja kylmyyttä. Ulkoverhousremontin yhteydessä pystytään helposti parantamaan ulkoseinien tiiviyttä ja samalla lisäämään niiden lämmöneristyskykyä esimerkiksi tuulensuojalevyillä”, Savolainen kertoo.
Tiiviyden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota eristeisiin. Joskus vanhat eristeet ovat painuneet tai eristettä on ollut alkujaankin liian vähän. “Eristevahvuuden kasvattaminen säästää lämmityskuluissa ja lisää asumismukavuutta ympäri vuoden. Kesällä tukahduttava helle pysyy ulkona, ja talvella koti on nurkkia myöten vedoton ja lämmin”, Savolainen kuvaa.
Vaikka ulkoverhousremontin hyödyt näkyvät asukkaille heti, investointi kantaa hedelmää myös pitkällä aikavälillä. “Tiivis ulkoverhous suojaa kotia kosteudelta ja vaihtelevilta säiltä sekä auttaa pitämään rakenteet kunnossa. Tämä pidentää merkittävästi koko kiinteistön elinkaarta”, Savolainen sanoo.