Rintamamiestalo- Suomalaista kulttuuriperinnettä

Rintamamiestalo on suomalainen klassikko 1940-1950 luvuilta. Se on tyyppitalo, joka on rakennettu piirustuksista, jotka olivat kaikkien rakentajien vapaasti käytettävissä. Piirustusten mukana tuli myös yksinkertainen työselitys sekä laskelmat tarvikkeista ja materiaaleista. Tällä haluttiin mahdollistaa mahdollisimman monelle kodin rakentaminen sekä vähentää rakentamisessa syntyvää materiaalihävikkiä. Lisäksi rintamamiestaloissa käytetty puurunkorakenne on helpohkosti rakennettava ilman kummempia kirvesmiehentaitoja.

Rintamamiestalot ovat puolitoistakerroksinen ja ne on rakennettu puusta. Talossa savupiippu on keskellä taloa ja sen ympärille rakennettiin nelijakoisesti asuintilat; eteinen, kaksi huonetta sekä keittiö. Yläkerrassa oli kaksi huonetta, jotka pystyttiin ottamaan käyttöön myöhemminkin, tai niitä voitiin pitää kesähuoneina. Taloon rakennettiin usein myös kellari.  

Nämä sotien jälkeen rakennetut talot ovat kokeneet jo ainakin yhden peruskorjauksen. Riskirakenteena voidaan pitää kellaria, ainakin jos se on otettu asumiskäyttöön. Myös yläpohja ja seinät vaativat usein tarkastelua. Salaojia ei välttämättä ole ollenkaan. Yleensä rintamamiestalot kannattaa kuitenkin remontoida, koska niiden alkuperäinen rakenne on yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä.  

Katso sivuiltamme lisää rintamamiestalojen kattoremontista ja ulkoverhouksesta.