Otatko vakavasti sen mitä ei näy?

Poissa silmistä, poissa mielestä. Vaikka asbestia on ympärillämme me emme näe sitä. Se on kuitenkin otettava vakavasti!

Muutama vuosikymmen sitten, monessa kohtaa asbesti oli parasta mitä saattoi tietää. Sen ominaisuuksia tiedetään hyödynnetyn jo yli 4500 vuotta sitten. Rakentamisessa asbestia on käytetty 1920-1990 luvuilla, sen käyttö rakennusmateriaaleissa kiellettiin 1994.

Asbestikartoitus tuli pakolliseksi vuonna 2016 voimaan tulleen lain myötä kaikissa ammattimaisesti suoritettavissa korjaustöissä. Asbestin vaarat eivät kuitenkaan muuksi muutu, vaikka remonttia tekisi itse omassa kodissaan.

Asbestille ei ole voitu määritellä sellaista raja-arvoa, jonka alapuolella ei olisi merkittävää terveydellistä haittaa. Asbestikuitujen ikävin ominaisuus on se, että ne eivät poistu elimistöstä, vaan ärsyttävät jatkuvasti ja siten altistavat syövälle. Suurempina pitoisuuksina haittaa aiheutuu eritysesti keuhkojen toimivuudelle.

Asbestikuitu on niin pieni, ettei sitä pysy paljaalla silmällä näkemään. Asbesti ei myöskään haise, joten kotikonstein ei ole mahdollista tietää onko rakenteessa asbestia vai ei.

Ulkoverhouksissa asbestia on usein Minerit-verhouksissa sekä kuitusementtikatoissa (Varttikate).

Rakenteiden ollessa ehjiä ei asbestista aiheudu vaaraa. Mutta kun purat, ota näkymätön vakavasti! Asbestista ja hengityssairauksista voit lukea lisää Hengitysliiton sivuilta. 

Katso lisää ulkoverhouksesta

Mikko Juvonen
mikko.juvonen@kaske.fi
040 726 1242